12 Mayıs 2008

ÇizBakalım Flash Versiyonu Yayında

Dün gece itibari ile uzun süredir üzerinde çalıştığımız ÇizBakalım oyunumuzun yeni site arayüzünü ve oyunun istemci tarafı değişikliğini tamamladık ve yayınladık. Bizim için yeni bir teknoloji olan Action Script 3 programlama konusunda çok iyi bir deneyim kazandık. Site altyapısında ise artık Joomla çözümünü kullanıyoruz. ÇizBakalımın flasha geçirilme işi, ileriye dönük oyun portalı projemiz ile ilgili ilk adımı teşkil ediyor. Bundan sonrası için ise bu versiyonun oturması, hatalarının ve eksiklerinin giderilmesi ardından diğer projelerimiz için rahatça adım atabileceğiz.

Oyunumuzda yaptığımız bu önemli değişikliğin en önemli nedeni ise Java versiyonunda yaşadığımız, birçok oyuncunun oyuna girme sorununu aşmaktı. Dünya üzerindeki internet kullanıcılarının %98 inde yüklü olduğu tespit edilen Flash teknolojisi ise geniş kitlelere sorunsuzca ulaşmak açısından, problemimize en uygun çözüm oldu.

Tabiki bu işin bitimi ile de uykusuz geçen yorucu bir dönemi de (en azından bir süreliğine) geride bırakmış olmanın rahatlığını yaşıyoruz sonunda. :)(:

2 yorum:

sir kataraang dedi ki...

ya muhteşemsiniz..size çok tşkr ediyorum çünkü çiz bakalım harika bir site...=]]]]

Unknown dedi ki...

Evet bu projenin flash olmasını özellikle bilgisayar kullanmaya yeni başlayan küçük arkadaşlarımız için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.
Büyük bir sorun çözüldü demek nerdeyse flash yüklü olmayan bilgisayar yok,.

Ancak proje hakkındaki düşüncelerim şuan itibariyle 282bin üyesi olan bir weboyun projesinin iyi pazarlanmadığını ve güncel olarak geliştirilmediğini düşünüyorum.

Cizbakalım projesinde şuan gördüğüm yanlışlar büyük değişiklikler yapılmıyor yeni özellikler eklenmiyor olması.
Hedef para kazanmak, isim duyurmak değilde kişisel tatmin için açılmış basit bir oyun projesine benziyor..

Sitede nerdeyse hiç reklam yok eğer daha fazla reklam olur ise (tabiki kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde) hem geliştiriciye maddi hemde manevi destek olacağını düşünüyorum..

İnternet kendini sürekli güncelleyen bir sektör. Bir internet cafe bilgisayarlarını güncelemez ise 4 sene sonra işleyemez yeni programları, oyunları kaldıramaz ve müşterilerinin isteklerini karşılayamaz hale gelecektir.
Malesefki öngörülerime göre çizbakalım projeside geliştirilmez ise aynı kaderin kurbanı olacaktır.

Çizbakalım projesinin orjinal bir fikir olduğunu ve üstüne düşülüp, geliştirilip ve büyülebileceğine inanıyorum.

Örnek olarak şuan cizbakalim sadece Türkiyeye hitap ediyor, siteye güzel bir ingilizce isim bulunup oyun globalleştirilebilir ve bundan sonrası ise oyuna yeni özellikler ekleyerek oyunu geliştirerek daha büyük yerlere gelinebilir..

Tavsiye ve önerilerimi ciddiye almanız dileğiyle.
Hoşçakalın.